top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiKTC

10 factori de bază pentru o șlefuire perfectă

Actualizată în: 22 apr. 2020

Cum vă puteți asigura că aplicațiile de finisaj cu roboți vor fi un succes? Vă prezentăm câțiva factori fundamentali care afectează șlefuirea și polișarea.

10 factori de bază pentru o șlefuire perfectăFinisarea este o sarcină perfectă pentru roboți. Șlefuirea și polișarea sunt activități pline de praf, repetitive, ceea ce le face posibile pentru automatizare. Dar, chiar și atunci când aveți mașini (kituri) de șlefuit dedicate coboților, există câțiva factori importanți care pot afecta calitatea finisajului.


Iată primii 10 factori fundamentali pe care trebuie să îi considerați pentru a avea o șlefuire și polișare perfectă:


1. Tipul de finisaj – șlefuire, polișare sau lustruire?

Toate cele trei procese de finisare a suprafeței sunt compatibile cu roboții colaborativi. Aceste procese sunt - în mod esențial - variații ale aceluiași proces: se folosesc materiale abrazive pentru a elimina defectele de suprafață (de exemplu, zgârieturi) dintr-un material.

Definiția fiecărui proces variază în funcție de cine le folosește, dar sunt câteva definiții de bază:

Șlefuire - Un proces reductiv care vizează eliminarea unor cantități mari de material pentru a elimina defectele.

Polișare - Utilizează granulație mai mare pentru a crea o suprafață plană, fără defecte atunci când este examinată sub microscop.

Lustruire - Utilizează un material moale (de ex. țesături) cu un compus abraziv.


2. Materialul piesei de prelucrat

O gamă lagră de materiale sunt compatibile cu șlefuirea cu coboți. De exemplu, setul Robotiq Sanding suportă lemn, plastic, metal, fibră de sticlă, suprafețe solide (de exemplu, marmură) și fibră de carbon.

Fiecare material va răspunde diferit la șlefuire și polișare. Unele necesită materiale abrazive speciale, altele vor necesita doar o altă strategie de șlefuire/polișare.


Alegerea materialelor abrazive are probabil cel mai mare efect asupra tipului și calității șlefuirii/polișării.


3. Materiale abrazive

Alegerea materialelor abrazive (de exemplu, hârtie abrazivă) are probabil cel mai mare efect asupra tipului și calității șlefuirii/polișării.


4. Metode

Procesele de finisare se bazează pe o metodă clară și consistentă.

Ce pattern veți utiliza pentru a deplasa materialele abrazive pe piesa de prelucrat? Umrarea liniilor paralele, mișcări circulare etc.

Ce granulații diferite veți folosi pentru fiecare etapă de finisare? Cu mărirea treptată a granulației, ar trebui să eliminați cantități mai mici și mai mici de material. Ca rezultat, metoda recomandată este să începeți cu un material dur și în fiecare etapă ulterioară să mergeți spre abrazive fine.


5. Viteza

Există două viteze care afectează calitatea unei sarcini de șlefuire sau șlefuire:

· Viteza instrumentului de șlefuit, de ex. cât de repede se rotește o mașină de șlefuit orbitală.

· Viteza cu care robotul o deplasează pe suprafața materialului.

Ambele viteze ar trebui să rămână constante pe întreaga suprafață a materialului. Roboții sunt de fapt mai buni decât oamenii în păstrarea unei viteze constante.


6. Forța

Robotul trebuie să aplice o forță pe material pentru a menține materialul abrazive în contact cu suprafața. Acesta se realizează prin utilizarea unui senzor de forță și este programat folosind controlul forței.

Cheia aici nu este aceea de a "împinge" pe suprafață - de fapt, în mod obșniut, în șlefuirea manuală greutatea mașinii asigură o forța suficientă. În schimb, robotul trebuie doar să asigure o forță constantă pe măsură ce se deplasează pe suprafața materialului.


7. Rata de șlefuire

Toți cei cinci factori anteriori combină împreună pentru a obține rata de șlefuire. După cum sugerează și numele, aceasta se referă la cât de repede este îndepărtat materialul de către materialele abrazive. Proprietatea poate fi dată ca "volumul materialului pe minut" sau "greutatea materialului pe minut".


Materialul de șlefuit - Materialele mai moi vor fi îndepărtate mai repede decât materialele mai dure.

Materialele abrazive – Granulațiile mai mici vor elimina materialul mai rapid decât materialele fine, dar nu vor lăsa în urmă o suprfață fină

Metode – Pattern-urile ineficiente pot duce la o mai multă șlefuire a anumitor zone ale piesei de prelucrat decât altele, ceea ce crește rata de șlefuire în acele zone.

Viteza - când mașina de șlefuit se rotește mai repede, aceasta îndepărtează materialul mai repede. Cu toate acestea, când robotul se mișcă mai repede, rata de șlefuire în orice zonă specifică a piesei de lucru va fi mai mică.

Forța - cu cât mai multă forță este aplicată, șlefuirea va fi mai eficientă. Cu toate acestea, forțele mari pot duce la șlefuirea/lustruirea necorespunzătoare și pot reduce durata de viață a materialelor abrazive.


8. Rata de uzură

Rata de uzură se referă la cât de repede se uzează materialul abraziv. Cu alte cuvinte, cât de des trebuie să o schimbați.

Acest factor nu afectează cu adevărat calitatea finisajului, dar poate afecta lui. Dacă trebuie să schimbați materialul de șlefuit la fiecare 10 minute, va fi mai puțin folositor să utilizați robotul decât dacă trebuie să o schimbați doar o dată la 2 ore.

Rata de uzură va depinde de mulți factori amintiți anterior, dar mai ales de alegerea materialelor abrazive. Dacă aveți o rată mare de uzură, încercați să schimbați materialul abraziv.


9. Conectarea la robot

Pentru ca șlefuirea robotică să aibă sens pentru afacerea dvs., ar trebui să fie ușor să adăugați capacitatea robotului dvs. colaborativ. Nu trebuie să vă ia mult timp și bani pentru a integra mașină de șlefuit – împreună cu un robot.

Înainte de șlefuiremanuală sau robotică, trebuie să vă asigurați că există o soluție ușor integrabilă cu robotul Dvs. colaborativ. De exemplu, setul Robotiq Sanding Kit este conceput pentru a fi utilizat cu Universal Robots.


Cu Robotiq Sanding Kit programarea aplicațiilor de șlefuit este cât se poate de ușoară


10. Programare ușoară

În trecut, probabil cel mai mare obstacol la șlefuirea robotică a fost dificultatea programării. Deoarece este nevoie de controlul forței, în mod tradițional implementarea strategiilor de șlefuire a fost o provocar. Programarea era posibilă în mai multe ore, dacă nu zile.

Dar, cu soluția potrivită, aplicația dvs. de șlefuire poate fi programată în doar câteva minute! Mai multe informații despre kitul de șlefuire găsiți aici.În cazul în care aveți o aplicație de șlefuire/polișare și doriți să automatizați procesul, nu ezitați să contactați integratorul Dvs. Kovacs Trade Company!

93 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page